Tatai Fesztiválok

 patara 1597. május 23-án, amikor Gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány csellel – és egy ügyes haditalálmánnyal, a fesztiválnak nevet adó patarával – visszafoglalta a török kézen levő tatai erősséget. A fesztivál elnevezése tehát a várostromkor használt haditechnikai újítás, a petárdaként is emlegetett patara nevéből ered. Ezzel a robbantó eszközzel, a kor „csodafegyverével” döntötték be ugyanis a várkaput Pálffy főkapitány vitézei.
sokadalom 2000-ben tartottak először sokadalmat, a millennium jegyében. Akkor érkezett Tatára a millenniumi zászló, amelynek méltó fogadására szép, hagyományokkal teli ünnepséget szerveztek. A sokadalom szó, a hajdani országos kirakodóvásárokat jelentette, s ezt kívánja hangulatában megidézni a gazdag programokkal és népművészeti tárgyakat felvonultató rendezvény.Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület felvette fesztiváljainak körébe a Tatai Sokadalmat 2010-ben.
 A Tatai vadlúd sokadalom 2001-ben az MME Komárom-Esztergom Megyei Csoportjának civil kezdeményezésre jött létre, és alapjaiban tér el a Magyarországon megrendezett egyéb fesztiváloktól. A jórészt önkéntes munkából szerveződő rendezvény sokkal inkább tekinthető egy fenntarthatósági természetvédelmi mintaprojektnek, mint egy hagyományos értelemben vett fesztiválnak. Mégis fesztivál és ünnep ez az egyre népszerűbb, a természet ünnepét jelentő rendezvény.