EGYESÜLET

Bemutatkozunk

Tata város páratlanul szép természeti és épített környezetben, kiterjedt tavakkal, virágos parkokkal, műemlékekkel a Vértes és a Gerecse hegység lábánál, / Budapesttől 60 km-re / az M1-es autópálya mentén fekszik.

Az 1900-as évek elejétől már közkedvelt, mondhatni divatos kirándulóhely volt, /Budapestről un. filléres vonatjáratokon érkeztek a páratlan értékű Esterházy angolparkba, a Cseke illetve az Öreg Tó partjára a látogatók / napjainkban  jelentős idegenforgalmi központtá vált,- nagy számban látogatják hazai és külföldi turisták egyaránt. Tatát a „vizek városa”- ként ismerik, 1988- ban első helyezést ért el a „Virágos város” versenyen, 1999- ben második lett az „Európai Városok Versenyében ”, 2000- ben pedig újabb elismerést kapott az Európa Tanácstól.

A város jelképe a XIV. sz.-ban épült – Zsigmond, és Mátyás királyunk emlékeit őrző – Tatai Vár az Öreg-tó partján, az Esterházy Kastély előtt fekvő gyönyörű park, és az Öreg Tó körüli sétány a fő színhelye az 1994 óta minden évben megrendezésre kerülő Víz, Zene, Virág Fesztiválnak.
Egyesületünk 2009. nyarán 16. alkalommal rendezi meg Tatán a tradicionális, országosan is elismert, és jelentős 3 napos rendezvényét, a Víz, Zene, Virág Fesztivált, mely idén június 26-28. között várja az érdeklődőket. Tata természeti és épített környezeti adottságai csodálatos módon harmonizálnak a 2009-es esztendő, mint a „Haydn emlékév,” illetve a „kulturális turizmus éve” célkitűzéseivel. Nívós szórakozást kívánunk nyújtani komoly és könnyűzenei, színpadi programjainkkal, az Esterházy kastélyban, a Törökkori átjáróban és a tatai várban lévő képzőművészeti és virágkötészeti kiállításainkkal, az Öreg-tavon zajló vízi rendezvényeinkkel és bemutatókkal. A rendezvényt a három nap alatt évek óta több mint kétszázezer ember látogatja, nem csak a kistérségből, a közép-dunántúli régióból, hanem az ország minden részéről és külföldről is.

A Víz, Zene, Virág Fesztivál különlegessége, hogy a nevében is szereplő három fogalom jelenik meg úgy, hogy azok a programban elkülönülnek, ugyanakkor szerves egészet alkotnak:

„ VÍZ ”

A „VÍZ” produkciók állandó helyszíne az Öreg-tó. A hagyományos vitorlás versenyek, hidroplán, jetski, regatta és motorcsónak bemutatók között megjelenik az egyesületünk által épített középkori / reneszánsz / naszád is.  Az esti lampionos vízi karnevál koronájaként szombaton és vasárnap is káprázatos víztükör fölötti tűzijátékot ajándékozunk az idelátogatóknak.

„ ZENE ”

A „ZENE” a programfüzér lelke, sokféleségével a három nap valamennyi történésében, több helyszínen is jelen van: a  Várudvaron, a Kastély téren, a Borudvarban és a gyönyörű 3 ha területű zöldövezetben,a szintén tóparti Építők Parkjában. A színpadokon zajló programokat különböző zenei irányzatokból válogatjuk össze, hogy az idelátogatók megtalálják az ízlésüknek legmegfelelőbbet. Számos neves előadóművész és együttes látogatott már el hozzánk. Az elmúlt évben fellépő zenekarok és együttesek száma elérte az ötvenet.

„VIRÁG ”

A Fesztivál „VIRÁG” programja – hazánkban egyedülállóan – a virágkötészetet, mint művészetet állítja a középpontba. A virágkötők munkáit 3 helyszínen – a Várban, a várhoz tartozó ún. Törökkori átjáróban, és az Esterházy kastélyban – lehet megtekinteni.
Virágkötészeti versenyünk meghívásos rendszerű, melyet a virágkötő szakma kiemelt érdeklődéssel figyel. Az itteni verseny előválogatója egy nemzetközi virágkötő bemutatóknak.

„EGYÉB PROGRAMJAINK ”

Vásárok:

 • Általános kirakodó vásár
 • Kézműves vásár
 • Mesterség bemutatók
 • Virág és virágkötészeti vásár

Kiállítások:

 • Képzőművészet
 • Virág

Gyermek programok:

 • Animátorok programjai
 • Arcfestés
 • Bábelőadás
 • Játszóház
 • Kézműves foglalkozások
 • Vidámpark

 

Az Egyesületről

A Víz, Zene, Virág Fesztivál Egyesület 1999- ben alakult, elsődlegesen a Víz, Zene, Virág Fesztivál megrendezése céljából. Az egyesület non-profit szervezet, amely támogatásokból, pályázaton nyert összegekből finanszírozza a mintegy harminc millió forint összköltségű rendezvényt. A programok zöme a látogatók számára ingyenes. Az egyesület tagjai magánemberek, az operatív feladatokat az öttagú választott elnökség végzi anyagi díjazás nélkül, társadalmi munkában. Célunk az, hogy a ma már országosan is jegyzett, és elismert rendezvény továbbéljen, az évenkénti megrendezés lehetőségét biztosítsuk, a fesztivált tartalmilag gazdagon tartsuk – a kultúraközvetítés jegyében.

Tata, 2009. január. 8.

Essősy András
elnök