Felolvasószínház is lesz a Piarista Rendházban

Felolvasószínház is lesz a Piarista Rendházban

A tatai piarista rendház története a 18. századig nyúlik vissza. Az épületet a piaristákra jellemző bölcs megfontolással helyezték a grófi kastély közelébe, a Csurgónak nevezett forrásvidékre. Az alapítás gróf Esterházy Miklós nevéhez fűződik, a tervező Fellner Jakab volt. A kollégiumi szárnyat a 19. században Hültl Dezső tervei alapján építették. A főbejárat előtérében helyezték el a tatai helytörténeti múzeumot, kényelmes, elmélyült munkavégzésre alkalmas tanári és dolgozó szobákat alakítottak ki, vendégszobát, ebédlő helyiséget is létesítettek. A tanuló ifjúságot játékszoba szolgálta, a fiúk szabadidejükben asztali tenisszel, társas- és más játékokkal szórakozhattak, hetenként egyszer a meleg fürdőt vehettek. Az emeleten impozáns házi könyvtárat, 17-18. századi könyveket is tartalmazó gyűjteményt alakítottak ki, mely 10-15000 kötetet foglalt magában. Az épület északnyugati sarkában helyezkedett el a házi kápolna, ahol a főoltár mellett négy mellékoltárt is elhelyeztek.

2016-ban Michl József polgármester vezetésével Tata Város Képviselő-testülete arról döntött, hogy karbantartási munka kezdődjön a volt Piarista Rendházban. Tata Város Önkormányzata kiemelt céljának tekinti, hogy elősegítse a térség fiataljai számára felsőfokú oklevelek megszerzését. Ezért kötött az elmúlt években 6 felsőoktatási intézménnyel együttműködési megállapodásokat. 2017-ben, a Piarista rend alapítójának, Kalazanczi Szent József születésének 460. évfordulója, és a piarista rend alapításának 400. évfordulója, Kalazanczi Szent József szentté avatásának 250. évfordulója évében a Tatai Rendház egy kisebb része alkalmassá vált arra, hogy újra a tanítást és embernevelést szolgálja, újra szakmai munka költözzön falai közé, így egyetemi képzések, továbbképzések, műhelyfoglalkozások kezdődhettek az épületben. Együttműködési megállapodások keretében a Soproni Egyetem mellett az Edutus Főiskola, a Pécsi Tudományegyetem, a Közszolgálati Egyetem, az ELTE és az Egri Egyetem képzései is megkezdődhetnek a következő években.

Markos Anikó okleveles építőmérnök tervei alapján a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. kezdte meg a Rendház földszinti, keleti folyosójának karbantartását, ahol előadóterem, könyvtár-informatika, tantermek, tanári szobák és irodák találhatók. Az első egyetemi tanévnyitót a Soproni Egyetem tartotta 2017. szeptember 8-án, Csecsemő és kisgyermeknevelő alapszakot indítva a városban. Tata Város Önkormányzata az Oktatási Hivatal engedélyével, mint Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ kezdte meg felsőoktatási tevékenységét a volt Piarista Rendházban.

A megújult épületszárny szentelésére, áldására 2017. október 8-án, Patrona Hungariae ünnepén került sor.

A Rendház ad otthont vasárnap délután 14.00 órakor az Így szerettek ők sorozat Kosztolányi Dezsőről és Harmos Ilonáról valamint Radákovich Máriáról szóló előadásának. A Jászai Mari Színházban a 2017/18 évadban 6 előadáson keresztül futott ez a sorozat: József Attila, Kosztolányi Dezső, Szabó Lőrinc, Karinthy Frigyes, Móricz Zsigmond és Ady Endre életének egy-egy izgalmas mozzanatát bemutatva. Most a Víz, Zene, Virág Fesztiválon Kardos Róbert, Bakonyi Csilla és Horváth Julianna e.h. tartanak felolvasószínházi előadást Nyáry Krisztián művéből, a rendező Réczei Tamás.

A korlátozott helyek miatt javasolt az előzetes regisztráció, ezen a honlapon. (A regisztráció ingyenes, az előadás fesztivál-karszalaggal tekinthető meg.):

https://www.eventbrite.com/e/igy-szerettek-ok-vzv-fesztivalszinhaz-tickets-46365835462

Ráhangolódásnak itt egy részlet:

“Ugye most róla is szeretne hallani? Nem szívesen bár (!) – de mesélek kicsikét. Hát gyönyörű és szép és egyetlen, és rajta kívül nem lehet más a világon. És egészségesnek kell lennie, mert nem, nem és nem engedem őt át a betegségnek. Tegnap megcsókoltam őt olyan érzéssel és olyan akarattal, szeretettel, szerelemmel, hogy vagy el kell tűnni a betegségének a torkáról, nyakáról, vagy pedig én kell, hogy átvegyem tőle. Őrültség, amit itt össze-vissza írok, de így van. Neki meg kell gyógyulnia rövidesen, tökéletesen. Más most egyáltalán nem fontos. – Jól érzi magát, és jól néz ki. Néhány keserves nap és éjszaka után megnyugodott. Kell, hogy megérezze az én föltétlen bizalmamat és erős akaratomat az ő egészségében. Nagyokat járunk ebben a csípős, januári tavaszban, és szeretjük egymást igazán és mélyen.

Látja – Maga kedves jó Milán – lesz ami lesz! Ha januárban tavasz lehet, ha a Logody utcában és Attila utcában megindul a föld, meginognak a házak, megrepednek az úttestek, akkor egyszercsak még Kosztolányi Dezső is megindulhat az én nagy szerelmemtől és elindulhat ide hozzám.

Nem tudom, olvasta-e, hogy az Attila utca és Logody utcában 27 cm-re tolódott el a föld. A napokban történt. Azóta már semmit se tartok lehetetlennek. Szinte szimbólumnak tekintem ezt a két földindulást éppen ebben a két utcában.” – Radákovich Mária levele Füst Milánhoz, aki fedezte Kosztolányi titkos szerelmét.”