Ingyenes 0. nap és kiállításmaraton

Ingyenes 0. nap és kiállításmaraton

Országosan is kuriózum az a program, amely a Víz, Zene, Virág Fesztivál nulladik napján, azaz június 21-én valósul meg. A 18 órai fesztiválmegnyitó, és az azt követő ingyenes koncertek előtt ugyanis egy ötállomásos „kiállításmaratonra” várják az érdeklődőket: a tatai vár közelében egy 1 kilométeres körben különböző kiállítások nyílnak meg aznap délután, sorra egymás után.

Az első 14 órakor, a Lacus Felix, avagy a Boldogság tava – River-pool Tatán című kiállítás megnyitója lesz a Groupama Biztosító támogatásával. A program részeként az Öreg-tó felszínén hatalmas biliárdgolyók úsznak majd. 15 órakor már a volt Piarista Rendházba várják a rendhagyó tárlatvezetés résztvevőit, ahol „Két világ határán” címmel Tata és Tóváros 1938-as egyesítésére emlékeznek. Háromnegyed 4-kor már a Hősök tere 7., azaz a volt zsinagóga épülete a helyszínünk, itt a Talentum Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjainak kiállítása nyílik meg. Keresztény zenetörténet – a gregoriántól a gospelig címmel délután 17.00 órától a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár olvasótermében Kerekesné Fuli Anikó könyvtáros tart előadást.
A fiatal művészpalánták után Diós Gabi iparművész Szilikát botanika című tárlatába nyerhetnek bepillantást a jelenlévők a Hajdú utcai Angyalok és Tündérek Galériában fél 5-től. Negyed 6-tól pedig már egy újabb eseményen találhatjuk magunkat a Kuny Domokos Múzeumban, a várban, ahol a Királyok és keresztek – Képregény című kiállítás nyílik. A jól ismert és korábban nagy népszerűségnek örvendő történelmi témájú képregények hagyományát eleveníti fel ugyanis Németh Levente és Mészáros János elkészült kiadványa, a Királyok és Keresztek – Képes Krónikák. Egy kalandregényszerű történet, gyönyörűen kidolgozott képi világgal és modern virtuális tartalmakkal megjelenítve, ami nemcsak a historikus témák kedvelői számára lesz élvezetes olvasmány, de talán a fiatalabb generációt is meg tudja szólítani. A fesztivál hivatalos megnyitóján a tatai Seamróg zenekar kiváló ír muzsikát játszik. Ezt követően Tatabánya Város Szimfonikus Zenekara szabadtéri szimfonikus várkoncertjét hallgathatják meg az érdeklődők Mondok Yvette szólistával.