Biliárdgolyók úsznak majd a tatai tavon

Biliárdgolyók úsznak majd a tatai tavon

Olaszország után a Víz, Zene, Virág Fesztiválon is óriási sikert arathat az a különleges térinstalláció, amely biliárdasztallá varázsolja majd a tatai Öreg-tavat. A Lacus Felix, avagy a Boldogság tava – River-pool Tatán elnevezésű projektben a víztükör, mint zöld vászon csak illúzió, a golyók viszont igaziak.

Először Szentendrénél a Dunán ringatóztak Vincze Ottó River-pool című alkotásának biliárdgolyói. Ezt követően Olaszországba is eljutott a nem mindennapi műalkotás: Velencében akkora sikert aratott a performance, hogy egy ottani művészeti fesztiválon, már a megnyitó előtt tömegeket vonzott. A művész hajózási ütközőbójákat alakított át óriási biliárdgolyókká. Ezek a víz mozgásának engedve ringatóznak majd a tatai Öreg-tó vizén is, kiváló fotótémát szolgáltatva a fesztiválon szórakozó közönségnek.
Ez esetben azonban az eredeti alkotóelemek megtartása mellett néhány részletében az új környezethez kíván igazodni a vízi biliárd néven is elhíresült alkotás- magyarázta a művész. A kiegészített készlet olyan négy, fehér színű bójával gazdagodik, melyek oldalán egyfelől a Víz, Zene, Virág Fesztivál logója jelenik meg, másfelől a város történelméhez emblematikusan kapcsolható, vagy azzal asszociatívan összefüggésbe hozható, könnyen felismerhető, közismert szimbólumok válnak láthatóvá.

Az alkotó, Vincze Ottó mesélt nekünk a különleges műalkotás születésértől:

“Egy tavaszi kirándulás alkalmával figyelmes lettem a hatalmas biliárdasztalra, ami a Tatai várban látható. A XIX. századi, eredetileg Londonban készült, antik műtárgy az Eszterházyak angol lovászainak szórakoztatására szolgált. Lenyűgöző látványként hatott rám a ma használatosnál legalább háromszor nagyobb asztal. Mindezt persze nem tudtam különválasztani a vár ablakaiból elém táruló vízfelszín pazar képétől. Tavaly a biennálé idején Velencében, pár lépésre a lagúna hullámaitól, egy antik biliárdasztalon terítettek meg vendéglátóim a megnyitót követő fogadáson. A dolgok különös, újbóli együttállása miatt arra a felismerésre jutottam, hogy itt be kell mutatni a River-pool-t, de már egészen másként, engedve a szinte parttalanul szétguruló golyók térhódításának, nagy felületen kiterjesztve képzeltem el az installációt. Ezen a helyen ehhez minden környezeti adottság megvan. Itt nem a hullámmozgás keltette dinamikus játék, hanem a távlatok, a gömbök merészen térnyerő konstellációja adja majd a vizuális élményt. Élénk színvilágukkal játékosan hangolják majd át az eddig megszokott látványt. Egyszerre üdítő, a spontaneitás érzetét keltő könnyedséggel, másfelől pedig a rangos műemlék előterében nagyvonalú eleganciával lép a vízfelszín játékasztalára a Lacus Felix, avagy a Boldogság tava – River-pool Tatán címet viselő térinstalláció.”